Historia Actimela rozpoczyna się w latach 90-tych, kiedy rozpoczęto badania nad technologią fermentacji mleka w oparciu o szczepy bakterii bakterii L. casei Danone. Po raz pierwszy Actimel pojawił się w sklepach w 1994 roku w Belgii.
Actimel zawiera swoiste dla jogurtów kultury bakteryjne Lactobacillusbulgaricus i Streptococusthermophilus oraz występujący wyłącznie w produktach rodziny Actimel, szczep Lactobacillusparacasei podgatunek paracasei CNCM I-1518., nazywany w skrócie L. casei Danone.
Co niesamowite,szczep L. casei Danone pozostaje żywy od momentu zamknięcia go w butelce przez całą podróż do Twojego koszyka. Jest dalej żywy w momencie, gdy go spożywasz i gdy dostaje się
z produktem do Twojego jelita. Ale to jeszcze nie koniec! Gdy już jest w tym swoim „nowym domu”, żyje dalej obok milionów innych naturalnie występujących rodzajów bakterii. .Jedna buteleczka Actimela zawiera co najmniej dwadzieścia miliardów* kultur L. casei Danone,a także witaminy B6 i D, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Jak widzicie, Actimel przeszedł długą drogę od 1994 roku. Obecnie Actimel sprzedawany jest w wielu krajach w Europie i na całym świecie. W Polsce dostępnych jest ponad 10 pysznych smaków, na przykład truskawkowy, naturalny czy wieloowocowy.
Szczep bakterii L. casei Danone został wyizolowany z mleka krowiego, a jego historia rozpoczęła się już w latach 90-tych. Wówczas zostały przeprowadzone badania, które miały za zadanie sprawdzić co się dzieje z mlekiem poddanym procesowi fermentacji. Fermentacja odbyła się z wykorzystaniem szczepu bakterii L. casei Danone. Następnie pierwsza buteleczka Actimela trafiła na półki sklepowe ponad 25 lat temu!