Actimel zawiera swoiste dla jogurtów kultury bakteryjne Lactobacillusbulgaricus i Streptococusthermophilus, które używane są do produkcji jogurtów, ale również innych fermentowanych produktów mlecznych. Oprócz tego, w naszym produkcie znajdziesz występujący wyłącznie w produktach rodziny Actimel, szczep Lactobacillusparacasei podgatunek paracasei CNCM I-1518., nazywany w skrócie L. casei Danone.
Stworzyliśmy Actimel bazując na długiej historii wykorzystania mleka fermentowanego w diecie człowieka. Produkty fermentowane powstają w wyniku działania mikroorganizmów specjalizujących się w trawieniu laktozy do kwasu mlekowego. Pierwszym efektem działania tych maleńkich bakterii jest nadanie zupełnie nowych cech żywności. Dzięki temu niektóre produkty powstające w procesie fermentacji mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Drugi rezultat to absolutnie cudowna paleta smaków i konsystencji. Dzięki fermentacji możemy cieszyć się wieloma pysznymi produktami, takimi jak choćby kiszona kapusta, kiszone ogórki czy chleb.
Przykładowe produkty, które powstają w wyniku fermentacji mleka, to także jogurt i niektóre sery. Mleka fermentowane są spożywane w różnej postaci na całym świecie. W Szwecji to na przykład filmjölk, w Polsce czy Rosji kefir, a na Bliskim Wschodzie – labneh.
Produktem fermentowanym jest też Actimel.Jedna buteleczka zawiera miliardy żywych kultur bakterii, w tym kultury L. casei Danone.
Bakterie L. casei Danone to szczep, który został wyizolowany z mleka przez laboratoria firmy Danone i stanowi mikroflorę dodatkową. Jedna buteleczka Actimela zawieraco najmniej dwadzieścia miliardów* kultur L. casei Danone, a także witaminy B6 i D, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Warto włączyć produkty fermentowane, takie jak Actimel do swojej codziennej diety. Poznaj dobroci płynące z naszego produktu – sprawdź np. jakie witaminy ma Actimel w swoim składzie!
*Nie dotyczy Actimel o smaku naturalnym, który zawiera 100 milionów kultur L. casei Danone.